perjantai 24. maaliskuuta 2017

Ihanat kristallipullat

       

Minä rakastan pullaa. Jos pitäisi valita vain yksi leivonnainen loppuelämäksi, niin minulla se olisi pulla. Korvapuusteja, kanelikierteitä, voisilmäpullia, kristallipullaa... NAM! Aina pullan leipominen ei ole minulla kuitenkaan onnistunut, lopputuloksena on lähinnä ollut kovaa ja kuivaa pullaa, sekä kamala sotku keittiössä. Usein pullassa on juuri se ongelma että se kyllä maistuu ihanalta heti uunista otettaessa, mutta jäähtyessään, ja varsinkin seuraavana päivänä se on jo kuivaa ja jotenkin mautonta. Tähänkin olen kuitenkin löytänyt ratkaisun, ja ainakin itselläni ongelmana oli se että en ole malttanut kohottaa taikinaa tarpeeksi, käyttänyt aivan liikaa tai liian vähän jauhoja sekä vaivannut taikinaa aivan liian vähän. Salaisuutena hyvään pullaan sanoisinkin olevan hyvät raaka-aineet, huolellinen kohotus 2 kertaa, vain juuri sen verran jauhoja että taikina irtoaa sormista ja kulhosta, ja se vaivaaminen. Taikinaan pitää oikeasti upottaa sormet ja tunnustella sekä vaivata tarpeeksi, tämä on ainakin itselleni ollut se ainoa tapa tietää milloin taikina on valmista. Tässä on myös jotain ihanan terapeuttista, päivän murheet kyllä kaikkoavat kun vaivaa taikinaa ja uunista nousee ihana tuoksu. Minusta olikin ihanaa että Konstan tullessa kotiin kyseisenä päivänä, hän kertoi jo rappukäytävässä ihailleen tuoksua ja kovasti toivoneensa että se tulisi meiltä, ja tulihan se. :) 

Tässäpä kuitenkin aivan törkeän hyvä kristallipullien ohje. Näitä kehuivat aivan kaikki, ja uskallankin siksi väittää ohjeen olevan taas vaatimattomasti maailman paras.

Kristallipullat, n. 25kpl 

2,5dl vaniljakastiketta (Flora vanillaa käytin itse)
1dl punaista maitoa
n. 35g hiivaa (suunnilleen 3/4osaa paketista)
1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
1tl suolaa
1tl kanelia
1,5rkl kaardemummaa
1 muna
reilu 100g voita
n. 10dl vehnäjauhoja

Täyte:
100g voita
1dl sokeria
2rkl vanilja sokeria

"Kristallisoimiseen":
25-50g voita sulatettuna
1-2dl sokeria
1kukkurallinen rkl vaniljasokeria

Lämmitä vaniljakastike ja maito kattilassa kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon murusteltu hiiva, ja sekoita sitten joukkoon sokerit, mausteet ja muna. Alusta taikinaa jauhoja pikkuhiljaa, ensin voit käyttää vispilää/puuhaarukkaa mutta siirry sitten käsiin. Lisää joukkoon pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa, ja vaivaa se kunnolla joukkoon. Tämän jälkeen lisäile jauhoja varovasti noin desi kerrallaan, ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Taikina on valmista kun se alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta, hieman tahmeaa sen kuitenkin kuuluu olla. Ehdottomasti mieluummin liian löysä, kuin kova taikina, parhaat pullat tulee pehmeästä taikinasta. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa ainakin 45min, minulla se usein on reilun tunninkin nousemassa. Mikro on hyvä paikka, sen voi myös esilämmittää lämmittämällä siellä lasillista vettä noin minuutin ajan! 

        

Taikinan kohotessa valmista täyte valmiiksi; anna voin pehmentyä huoneenlämmössä ja sekoita sokerin kanssa tasaiseksi tahnaksi. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jaa se kahteen osaan ja leivo yksi osa kerrallaan. Kaulitse se kevyesti jauhotetun pöydän päällä ohueksi, noin 30x40cm kokoiseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä levyn päälle esim veitsellä. Taita levy kahtia ja leikkaa se sitten pituussuunnassa noin 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Pyöritä suikaleiden päitä vastakkaiseen suuntiin, ja kiepsauta se sitten solmuksi, taittele hännät pullan alle piiloon. Anna kohota n. 45 min liinalla suojattuna, esim tiskialtaan päällä missä on lämmintä vettä, ja käsittele toinen osa samalla tavalla.

Paista pullat 225asteessa 8-10min kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita, ja myös pohja on ruskea ja hyvin paistunut. Älä kuitenkaan paista niitä liian pitkään jotta niistä ei tule kuivia! Anna pullien jäähtyä hetki, ja voitele ne sitten kevyesti sulalla voita ja kierittele ne heti tämän jälkeen sokerissa, jolloin pinnasta tulee kauniin kristallisoitunut. Nauti ❤️

                         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti