keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Vispipuuro- parasta syksyssä

                      
    
Hattaranvärinen, vielä vähän haalea ja todella kuohkeaksi vatkattu vispipuuro on yksi lempiherkuistani. Se on nopea- ja helppotekoinen, ja sitä voi tehdä melkein mistä vaan; puolukoista, vadelmista, raparperista, mustaherukoista, omena-kaneliversion, tai jopa päärynöistä! Viime sunnuntaina iskikin taas vispipuurohimo, eikä auttanut muu kuin laittaa kumpparit jalkaan ja painella metsään poimimaan tarvittavat puolukat...
Vispipuuroa voi tehdä kahdella tapaa, keittämällä ensin mehua puolukoista ja siivilöimällä marjat sitten pois, tai keittämällä kaiken vaan kaiken kerralla kattilassa, jolloin puuroon jää vähän pureskeltavaa. Äitini ohjeeseen kuulu myös perunajauho, sitä lisäämällä koostumuksesta tulee todella samettinen. Tämä ohje ansaitsee ehdottomasti paikkansa blogissa! :-)

                       

1 iso kulhollinen (n. 2litraa)

1,5l puolukkamehua (n. 1l vettä & 1,5l puolukoita)
2dl sokeria (maistele, ja lisää tarvittaessa)
2dl mannasuurimoita
2rkl perunajauhoja

Keitä ensin mehua puolukoista; keittele puolukoita veden kanssa kattilassa n. 10-15min, kunnes puolukoista ei enään irtoa väriä, ja ne muuttuvat "läpinäkyviksi". Siivilöi, ja mittaa kattilaan tavittavat 1,5 litraa. Kuumenna kiehuvaksi, ja lisää sokeri sekä mannasuurimot hyvin sekoittaen. Anna kiehua noin 10min väillä sekoitellen. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan, ja lisää puuron sekaan aivan loppuvaiheessa, sekoita voimakkaasti jotta puuroon ei muodostu paakkuja!

Kaada puuro sitten kulhoon, ja anna jäähtyä. Vatkaa haaleata/kylmää puuroa sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa, kunnes puurosta tulee kuohkeaa ja vaaleanpunaista. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä, mitä pidempään jaksat vatkata, sitä parempaa vispipuurosta tulee..

Tarjoile halutessasi sokerin ja maidon kanssa. Nauti!

                              
                                  
                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti