perjantai 25. maaliskuuta 2016

Fariini-marengit

                               

Olen aina rakastanut ja leiponut marenkeja ja ne ovatkin varmaan lempileivokseni. Niihin liittyy myös paljon ihania muistoja ja muistan leiponeeni niitä ensimmäisen kerran jo ala-asteella. Varsinkin mummoni rakastaa niitä, ja on niillä myös monta ystävää yllätetty. Siskoni häihin leivoin ainakin pari sataa marenkia, jotka tarjottiin isosta korista. :-)  
Marenki on hurjan monikäyttöinen leivos; siitä voi tehdä kakkupohjia, kuorruttaa kirpeät piirakat, pavlovaa, murustella jälkiruokiin jne. Marenki on myös siitä ihanaa että siihen tarvittavat ainekset löytyvät melkein aina kotoota, ja aktiivista työaikaa on ehkä 10minuuttia. Normaalisti käytän seuraavia mittasuhteita: 3valkuaista, 1,5dl hienoa sokeria ja muutama tippa sitruunamehua, mutta nähtyäni tämän ohjeen Dansukkerin sivuilla, en voinut olla kokeilematta. Fariinisokerista tehdyt marengit olivat ihania, niissä oli ihanan makea ja hiukan paahteinen maku.

                                 

Fariinisokeri-marengit, n.25 kpl

2 valkuaista
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa valkuaisia hetki puhtaassa, kuivassa kulhossa ja lisää sitten fariinisokeri pienissä erissä. Jatka vatkaamista kunnes seos on kovaa, kiiltävää ja kuohkeaa, kulho pitää pystyä kääntämään ylösalaisin ilman että vaahto valuu kulhosta. Lisää sitten vaniljasokeri, leivinjauhe ja perunajauho ja sekoita seos huolellisesti tasaiseksi. Siirrä massa pursotinpussiin jossa on iso tähtitylla, myös kulmasta leikattu pakastepussi käy hätätilanteessa, ja pursota pellille tasaisen kokoisia marenkeja. Ripottele marenkien päälle koristeeksi hieman fariinisokeria. Paista 100-125 asteessa noin 50min, aika riippuu paljon marenkien koosta ja uunin tehosta, tarkkaile niitä siis 45minuutin jälkeen tasaisesti. Itse pidän niistä parhaiten kun ne ovat rapeita pinnalta mutta vielä ihanan sitkeitä sisältä. Anna jäähtyä pellillä, ja säilytä niitä tarvittaessa tiivissä purkissa. 

                         

4 kommenttia:

  1. Olen plarannut tätä blogiasi ja täällä on aivan ihania ja kauniita leipomuksia ♥

    VastaaPoista
  2. Voiko ja kannattaako näihin laittaa sitruunamehua sekaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Sitruunamehun tehtävä marenkitaikinassa on yleensä tehdä marengeista kovempia ja kestävämpiä. Yleensä saatan itse lisätä muutaman tipan tavalliseen taikinaan, mutta näihin sitä en suosittele jotta ne säilyttäisivät ihanan sitkeän ja tahmean rakenteensa! :-)

      Poista