lauantai 29. elokuuta 2015

Maailman parhaat sämpylät

       

Tämä on yksinkertaisesti maailman paras sämpyläohje, kaikki kellä olen näitä maistattanut ovat olleet myytyjä. Näissä on ihanan rapea kuori, sitkeä ja kuohkea sisus, sekä tarpeeksi makua - ja ovat lisäksi todella helppotekoisia! Minun ohjeeni on oikeastaan sekoitus tästä Soppa365-sivun ja Sikke Sumarin ohjeesta, kirjoitan alle käyttämäni määrät, ohjeet lainaan Soppa365:lta. Taidankin leipoa näitä taas viikonloppuna! :-)

       

6 dl vettä TAI 5 dl vettä& 1 dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
1,5 rkl suolaa
1,5 rkl tummaa siirappia
12 dl jauhoja, itse laitan yleensä pari-kolme ruista ja loput vehnäjauhoja
& 1dl jauhoja leipomiseen

  1. "Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4.          
  5. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  6. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  7. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  8. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  9. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea."
  10.                  
    Halutessaan ohjetta voi helpottaa entisestään vain nostelemalla taikinasta sopivankokoisia paloja pellille kahdella lusikalla- toimii niinkin! 

2 kommenttia:

  1. Dessa är mina favoriter av alla semlor jag testat, super goda!

    VastaaPoista
  2. Jag tror att jag sku kunna leva på dom! :-D

    VastaaPoista